2010. július 26., hétfő

duisburgi tragédián túl

Sokat gondolkodtam, hogy írjak-e a tragédiával kapcsolatban, végül úgy láttam, nem lehet mellette szó nélkül elmenni.
Németország, innen Magyarországról nézve mindenképpen egyfajta "nagy testvér", természetesen a sok-sok előnyével és hátrányával együtt, sőt maga a Trance is az őshazájának tekintheti Európa, egyik legbefolyásosabb államát, elég csak a nagy neveket kihúzni a kalapból: Dj Shah, Dj Shog, Paul van Dyk, ATB, de elég volna a "Club Rotation"-re vagy éppen a "The Dome" c. TV show-kra gondolnunk.
Igenis rengeteg fiatalnak az ízlés világát formálta az Eurodance és Trance kulturális központja, melynek igazi alapjait Németország újra egyesülésén túl a Berlini Love Parade-ok jelentették, legalábbis 2010. július 24.-ig.
A gépezet, már akkor akadozott, mikor 2005 tavaszán bejelentették, hogy nem lesz Berlinben Love Parade (a sors fura fintora, hogy akkoriban még, a "kistestvérét", a budapesti Parádét nálunk zsinórban rendezték meg, ám azt is, csak 2006-ig...) mégis szombattól fogva az elektronikus zene fekete napjává vált július 24.-e.

Sok-sok érthetetlen kérdőjel van bennem és úgy hiszem sokunkban, ez a történet nem szombaton kezdődött, hisz, "sikerült" kiűzni mind a médiákból, mind a városokból és a nyilvánosságból az elektronikus zenét, holott az az 1,4 millió ember "tudatosan" ment volna el szórakozni, 1:1-ben elektronikus zenei rendezvényre...

De a fájó kérdőjeleken túl, most mégis erősebb a gyász.
ATB, ugyancsak a fellépők között lett volna, ám, miután meghallotta, hogy mi történt ő sem tudta vállalni a fellépést.
ATB nagyságát mutatva dalba öntötte fájdalmát, a hallottak tiszteletére komponált egy dalt, mely hamarosan letölthető lesz az internetről, ám addig is íme a videó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése