2010. január 2., szombat

Értekezés a Trance térhódításáról

Az alábbiakban a Trance fejlődésének az "útját és irányát" szeretném vázolni.
Kezdetben vala Paul Oakenfold, illetve ATB, akik a Trance zenét képviselték és próbálták lefogni és befogni a NÉP-eket a füstös és egyéb klubokba. Nem igazán telt bele sok idő és Tijst Velvest, alias Tiësto valami újjal próbálkozott, és a holland Trance zene új pályára állt! Tiësto ugyanis a club-okból és a diszkókból a stadionokba vezényelte a népeket! A 2004-es Athéni olimpia szervezői meglátták Tiësto-ban és Trance zenében a lehetőséget és milliárd ember hallgathatta a nyitó ceremónián a leendő olimpiai bajnokok bevonulását az arénába, nem mellesleg a Trance zene monumentalitásához valóban sokkal jobban illett az aréna és a stadion, mintsem egy menő club vagy éppen diszkó!

A következő lépés Paul van Dyk és a Laptop Dj-zés sikere sem elhanyagolható, ám
kétség nem fért Armin van Buuren Dj MAG Top 100 DJ szavazás győzelméhez, véleményem szerint, amit annak idején A State Of Trance-el elindított, a 2000-es évek elején (pontosabban 2001-ben...), az mostanra ért be. Vagyis ma a Trance rádiók korát éljük! Az egészet, anno, kb. Pete Tong, illetve egyéb BBC ikonok kezdték. Aztán, ezt vette "át sikeresen Armin van Buuren, és, mivel ő volt a mérföldkő a trensz rádiók sorában, beért, 6-7-8 év alatt a gyümölcs! Mára mindenki, vagyis a "korábbi" nagy nevek is beálltak a sorba... lásd.
Tiësto, Paul Oakenfold stb. akik ugyancsak, saját Trance rádiót indítottak, az elmúlt években. Ám hiába, a hullámot igazán Armin tudta és tudja meglovagolni, ugyanis olyan háttérrel és mára olyan 2 órás kínálattal rendelkezik, amelyet, a "nagy riválisok" a már több éve, trensz rádiót kínáló Above & Beyond vagy épp Ferry Corsten is, saját, le, le váló és beújító kínálattal próbálnak lefogni, ugyanis az internet fejlődésével, ma, rituálé szerűen, a DJ hétről-hétre esténként, leültetheti a számítógépe/laptop elé és végig tudja hallgattatni a legújabb és legjobb zenéket, és mindehhez ki se kell otthonról tenni a lábunkat! Amennyiben nem fekszik nekünk az adott este időpontja, már percekkel a "műsorzárást" követően, szedhetjük le a fórumokról, mind a tracklistát, mind, magát az adást!
Olyan lehetőség és olyan szabadság áll mindebben, melyhez fogható korábban nem létezett!

Sőt tovább megyek, nem is kell adott este, otthon végighallgatni a műsort, később leszedjük az internetről,
rátöltjük az mp3 lejátszónkra, mobiltelefonunkra és útközben, haza vagy munka/iskolába menet hallgatjuk a zenéket, vagyis a műsort.
Olyan lehetőségek garmada mindez, melyek átformálják a zenéről és Trance-ről alkotott elképzeléseinket!


Az elmúlt és a korábbi időkben sokat néztem utána, mind a kínálatnak, mind a keresletnek kis hazánkban, úgy látom, hogy vannak mind tehetségek, mind tehetségesek, akik szívből és lélekből és természetesen a Trance iránti szeretetből csinálják mindezt, amatőr szinttől, egészen a profiig, ezzel együtt hazánkban, számomra érthetetlenül a 2000-2001-2002-es éveken túl lassacskán száműzték, a Trance zenét, illetve a 2004-2005-2006-on túl jóformán a dance zenét is az itthoni médiákból.

Tehát ma elmondható hazánkban, hogy a Trance zene rétegzene, holott szerintem sokkal inkább köze van a diszkó és a csillogás
világához, hogy mindezt igazoljam, elég csak Shane 54 magyar előadóknak készített remixeire gondolnunk, illetve ma a vokál Trance zene abszolút fénykorát éli, függetlenül a progresszívebb, vagy éppen upliftingesebb dalszámoktól.

Sokat gondolkodtam azon, hogy mindehhez, "kis" hazánkban, mit is tudnék, én személy szerint hozzátenni.
Nem szerettem volna, egyik pillanatról a másikra dobbantani, életemben fontos szerepet játszik a zene de korábban Club-Dance-Disco orientáltságú mixeket és remixeket készítettem, ám 2004-től, folyamatosan kezdtem a Trance felé orientálódni, ott voltam Tiesto 2005. novemberi Papp László Budapesti koncertjén, illetve Armin van Buuren 2007. augusztusi Palace szettjén, véleményem és jelenlegi tudásom szerint a két Dj, két legzseniálisabb Magyarországi koncertje volt, eszméletlen volt az "Adagio 4 strings" alatt a kivetített magyar zászló fényénél tombolni, de a hideg futkos a hátamon, ha belegondolok a ráadásra, amelyben a kivetítőn a lány szál ki a kocsiból és éppen csak elkezd felfelé építkezni a hűvös "Shivers"!
Mind-mind olyan események, melyek elmélyítik a trance iránti szeretetem és tiszteletem.
Sokat gondolkodtam azon, hogy hogyan fejezzem ki magam, mi is a célom! Valójában az, hogy "laikusok", zene szerető-kedvelő emberek számára is elérhetővé tegyem és megszeretessem az emberekkel a trance zenét, ha ezt, csak 1-2 embernél sikerül elérnem, úgy érzem, már célba értem. Éppen ezért, az itthoni, vagy egyáltalán a globális Trance zenei kínálathoz annyiban szeretnék hozzájárulni és úgy, hogy a Trance zenei berkekben, amolyan "mostoha gyermekként" kezelt rádiós verziókat veszem alapul a műsoromhoz. Egyrészt ez nagy könnyedség, hiszen nem kell eleve "egy" BMP-re hozni a zenéket (hisz amíg egy club Mixnél az alkotó hagy építkezést, illetve levezetést, pont az átkeveréshez, addig ez egy 3-4 perces rádiós verziónál kevéssé elképzelhető...), ugyanakkor ha belegondolunk, hogy a NAGY húzóneveken kívül a többség nem csinál, "eleve" rádiós verziót, rádió edit-et, akkor rájövünk, ez mégsem olyan egyszerű... Pedig véleményem szerint a trance háttérben menő gépdobján túl, pontosan ezzel lehetne előbbre jutni, "szélesebb" rétegekkel megkedveltetni "újfent" a Trance számokat és különben is... Ha webrádió, miért ne lehetne a Trance zene számokat, rádió változatban leadni???

Lényegében ennyi lenne a "recept", nem szeretnék, egyenlőre "többet" és nagyobb csinnadrattát,
azzal együtt, hogy a korábbi időkben, pontosabban 2007-ben elindított évről-évre megjelenő, két mixlemezt, idén is elkészítem, melyeket, természetesen professzionális szinten, ACID/Sony Foundry-val fogok összerakni, vélhetően a Beyond The Clouds-ot nyáron, míg a Suburban Lights-ot év végén!

1 megjegyzés:

  1. Látom rátaláltál a blogspot kincseire! Így tovább!!! Hát az elmúlt hetekben picit újra kóstolgatom általad a trance gyümölcseit, jó érzés a cudar hidegben pörgős zenéket hallgatni!

    VálaszTörlés